Foto blauw 2 V4
Kunstenaar

Leo Jacobs

Leo Jacobs

Over de kunstenaar

De meerluiken hebben een verhalend karakter. Het beeld wordt bewust gefragmenteerd en uiteengetrokken. Tegelijkertijd wordt het samengehouden door een vloeiende compositie die de randen van doek en schilderij moeiteloos overbrugt. Met een berekende gestualiteit manipuleert de schilder onze blik van links naar rechts op het doek. Er ontstaan structuren die ongewild reminisceren aan landschappen.

Inspiratie

In de afgelopen jaren heeft zijn schilderkunst een nieuwe wending genomen, de zoektocht is zonder einde. Leo Jacobs' recente schilderijen zijn laag over laag opgebouwd. Het zijn abstracte, lyrische velden van kleur, die zo nu en dan een landschappelijke connotatie hebben. Pas als je ze langdurig bekijkt, geven ze zich vrij en neem je deel in de zoektocht van de kunstenaar. Dan zie je de sporen van de instrumenten waarmee de verf is aangebracht, maar ook die van het schuren en wegvegen. Er zijn de bewust uitgevoerde bewerkingen, maar ook de onvoorziene effecten. Van dichtbij valt de tintelling van de kleurvlekjes op en is te zien hoe de kleuren zich met elkaar mengen of hun eigenheid juist behouden. Hier en daar vallen de krassen op, die als 'littekens' de kwetsbaarheid zichtbaar maken van de huid van het schilderij. En altijd is er die transparante gelaagdheid, waarin de kleuren zich laag over laag met elkaar verstaan en zich voegen tot een onderliggende structuur.

Leo Jacobs

Heb je een vraag of wil je langskomen om dit kunstwerk in het echt te bekijken?

We helpen je graag! Als je bijvoorbeeld meer wilt weten over hoe het membership werkt. Ga naar onze contactpagina voor meer info. Contact