Winnaar BAS Grafiekprijs 2014

Op donderdag 10 april is de BAS Grafiekprijs 2014 uitgereikt. Valentin Bakardjiev uit Breda won de publieksprijs voor de zeefdruk / irisdruk ‘Directions of Life’. De juryprijs ging naar Mira den Hartog (Utrecht) voor de ets ‘Stilbewogen’.

De BAS Grafiekprijs is in het leven geroepen door Business Art Service (BAS) uit Raamsdonksveer om de vervaardiging en ontwikkeling van ambachtelijke grafiek te stimuleren.Een onafhankelijke vakjury, bestaande uit Corine Honders (Business Art Service), Jeroen Jekel (Universiteitsmuseum Utrecht), Ad Arma (Kunstenaar), Peter Franssen (Kunstenaar, winnaar BAS Grafiekprijs 2012), Gerrit-Jan van Meeteren (VMBS advocaten, Eindhoven) en Miep Vlag (oa Gouds Museum) selecteerde uit 73 inzendingen tien prenten. Zowel de jury als het publiek koos uit deze tien genomineerden een winnaar.

De jury was onder de indruk van het werk. Over de zeefdruk / irisdruk ‘Directions of Life’ van Valentin Bakardjiev zei juryvoorzitter Corine Honders: “Een kunstwerk dat de begrippen stamboom en levensboom op traditionele wijze uitbeeldt. De mythologische figuren zijn prachtig gemaakt. Het werk doet denken aan een prent uit een oud geschiedenisboek. Er zit veel verhaal in dit werk, het is spannend en het kleurverloop is prachtig.”Over de ets ‘Stilbewogen’ van Mira den Hartog: “De jury is unaniem vol lof over deze technisch perfect uitgevoerde prent. Door de druktechniek - wit over zwart - ontstaat de vaag blauwe kleur. Het plaatje is heel lief, fijn en zacht. Het lijfje vervaagt in het water, haar gezicht is fijn en haar haar loopt mooi over in de bergen. In zijn eenvoud een prachtig dromerig plaatje. Het werk wordt door de jury gekozen als winnaar van de juryprijs.”

De winnende prent van Valentin Bakardjiev wordt door BAS in productie genomen en de winnaar van de juryprijs, Mira den Hartog ontving de Preeg 2014.Volgend jaar (april 2015) worden de 10 genomineerde werken van de BAS Grafiekprijs geëxposeerd in Museum Gouda.

Business Art Service (BAS), gevestigd in de watertoren van Raamsdonksveer, is de grootste kunstuitleen van Nederland en België. De organisatie is 25 jaar gespecialiseerd in verhuur en verkoop van kunst en collectiebeheer voor bedrijven en instellingen. Vanuit de overtuiging dat kunst op de werkplek inspireert, motiveert en de uitstraling van organisaties versterkt, verzorgt BAS de kunst voor bijna 2.000 opdrachtgevers. BAS heeft een collectie van 55.000 kunstwerken.

Kunst.nl

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Berit van Dobbenburgh van Business Art Service via berit.vandobbenburgh@kunst.nl of 088 1800 180. Bijgaand beeldmateriaal is vrij te gebruiken.

Interesse in kunst in jouw bedrijf?
Voorwaarden Kunst.nl Award Fotografie
Voorwaarden Kunst.nl Award Grafiek
Voorwaarden Business Art Service Award Innovatie